Goedemiddag en welkom in ons liveblog van de Eredivisie. Onder meer de topper tussen Ajax en AZ staat op het programma. Bij winst zijn de Amsterdammers officieus kampioen. Wij houden je op de hoogte in ons liveblog.

  • Uitslagen:
  • Feyenoord-Vitesse 0-0
  • FC Twente-FC Utrecht 1-2
  • Ajax-AZ 2-0
  • ADO-Fortuna 0-3
  • FC Emmen-Heracles 3-1

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

Advocaat: ‘Moeilijke wedstrijd voor de scheidsrechter’
Dick Advocaat beaamt dat Feyenoord geen goede eerste helft speelde tegen Vitesse, maar de trainer is wel te spreken over het tweede bedrijf. “De eerste helft was slecht, maar met een hoop arbeid kwamen we na rust beter voor de dag”, aldus de trainer voor de camera van ESPN. “Daardoor werd het ook een moeilijke wedstrijd voor de scheidsrechter, want zowel Vitesse als wij doken er bovenop.”

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

De stand aan kop:
1. Ajax 30-76 (89-21)
2. PSV 30-64 (65-30)
3. AZ 30-61 (66-40)
4. Vitesse 30-57 (46-28)
5. Feyenoord 30-55 (58-29)

FC Twente-FC Utrecht · een paar seconden geleden

Afgelopen: 1-2!

FC Utrecht boekt dankzij twee treffers in de tweede helft een 1-2-zege op bezoek bij FC Twente. De Enschedeërs weten voor de elfde keer op rij niet te winnen in eigen huis, een evenaring van het clubrecord. De doelpunten van Utrecht komen op naam van Sander van de Streek en Gyrano Kerk, clubtopscorer Danilo scoorde in de eerste helft namens Twente.

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

Afgelopen: 0-0! 

Een echte vechtwedstrijd in De Kuip wordt afgesloten zonder doelpunten. Vitesse kreeg de beste kansen, maar kan de overwinning ook na een rode kaart voor Steven Berghuis niet naar zich toetrekken. Toch zijn de Arnhemmers wel de morele winnaars, want in de jacht op de belangrijke vierde plaats houden ze Feyenoord twee punten onder zich.

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

90+2′ Vitesse probeert het numerieke overwicht nog uit te buiten, al gebeurt dat met weinig overleg. De Arhemmers houden Feyenoord bij een gelijkspel wel onder zich op de ranglijst.

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

90′ Komt Feyenoord of Vitesse nog met een ultieme poging om drie punten uit het vuur te slepen? Beide ploegen krijgen er zes minuten blessuretijd voor.

FC Twente-FC Utrecht · een paar seconden geleden

90′ Er komen maar liefst zeven minuten aan extra speeltijd bij in De Grolsch Veste.

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

84′ Het is totaal niet te zien dat Feyenoord met een mannetje minder staat. De thuisploeg doet er juist een schepje bovenop en zet Vitesse onder druk.

FC Twente-FC Utrecht · een paar seconden geleden

Weet FC Twente de evenaring van het negatieve clubrecord van thuiswedstrijden zonder overwinning nog te voorkomen? Dan moet de ploeg van Ron Jans wel nog zien te scoren in de laatste tien minuten.

Feyenoord-Vitesse · een paar seconden geleden

Berghuis is de enige Feyenoorder die dit seizoen twee keer met rood uit het veld is gestuurd. Hij moest ook tijdens de 4-3 bekernederlaag tegen Heerenveen vertrekken.

Feyenoord-Vitesse · 2 minuten geleden

78′ Dat Berghuis over de schreef ging, blijkt wel uit het feit dat Wittek niet verder kan. De Duitse linksback wordt vervangen door Manhoef.

Feyenoord-Vitesse · 8 minuten geleden

73′ ROOD Berghuis! Kortsluiting in het hoofd van Berghuis, die Wittek van achteren neerhaalt terwijl hij geen enkele kans meer heeft om de bal te halen. Het komt de aanvoerder van Feyenoord op een terechte rode kaart te staan, waardoor Feyenoord het laatste kwartier met tien man moet uitspelen.

Feyenoord-Vitesse · 12 minuten geleden

68′ Tot twee keer toe houdt Pasveer Vitesse op de been. Na een steekpass van Sinisterra is de keeper net iets eerder bij de bal dan Berghuis, waarna hij ook attent reageert op een schot van Linssen uit de rebound. Zo blijft het ook na zeventig minuten 0-0 in deze typische vechtwedstrijd.

Feyenoord-Vitesse · 20 minuten geleden

60′ Openda laat het na zijn gemiste kansen uit de eerste helft deze keer maar over aan ploeggenoot Bero. De Belg legt de bal keurig breed voor de Slowaak, maar die schiet na een handig zetje in de rug van Senesi voorlangs.

FC Twente-FC Utrecht · 20 minuten geleden

Joël Drommel kan zich niet vinden in het besluit van Kevin Blom om een strafschop te geven, maar even later kan hij oplucht ademhalen. Hij ziet de poging van Van de Streek ruim over zijn doel gaan.

FC Twente-FC Utrecht · 22 minuten geleden

60′ Penalty FC Utrecht mis! Sander van de Streek gaat zelf achter de bal staan, maar schiet snoeihard over. De spanning blijft er dus nog even op zitten.

FC Twente-FC Utrecht · 24 minuten geleden

59′ Penalty FC Utrecht! FC Twente lijkt de wedstrijd ook meteen helemaal uit handen te geven. Joël Drommel mist de bal en brengt Van de Streek ten val. De consequenties: een gele kaart en een penalty tegen.

FC Twente-FC Utrecht · 27 minuten geleden

55′ GOAL FC Utrecht! 1-2

De bezoekers uit Utrecht draaien de rollen in korte tijd helemaal om. Kerk schiet de 1-2 na een foutje van Ebuehi in de verre hoek.

FC Twente-FC Utrecht · 28 minuten geleden

Clubtopscorer Sander van de Streek maakte zojuist zijn negentien de Eredivisie-goal van het seizoen. Hij heeft nog één goal nodig om zijn persoonlijke doelpuntenrecord van 2017/2018 (tien) te evenaren.

Feyenoord-Vitesse · 32 minuten geleden

49′ Feyenoord komt fel uit de kleedkamer. Pasveer, vanaf volgend seizoen onder contract bij Ajax, moet meteen in actie komen bij een inzet van Berghuis.

FC Twente-FC Utrecht · 33 minuten geleden

49′ GOAL FC Utrecht! 1-1

Othman Boussaid legt de bal perfect achter de verdediging van de thuisploeg, waar Sander van de Streek opduikt. De middenvelder krijgt zijn voet er in een uiterste poging nog net tegenaan, waardoor Drommel kansloos is.

Feyenoord-Vitesse · 36 minuten geleden

46′ De tweede helft in De Kuip is onderweg. Mark Diemers, die in de eerste helft grossierde in balverlies, is achtergebleven in de kleedkamer en vervangen door Leroy Fer.

Ajax-AZ · 37 minuten geleden

Ten Hag: ‘Zijn niet aan eind van ons Latijn’
Na de 2-0-zege op AZ durft zelfs Erik ten Hag toe te geven dat de titel Ajax niet meer kan ontgaan. “Het is nu wel bijna binnen, ook gezien het doelsaldo”, zegt de trainer van Ajax tegen ESPN. “Onze tegenstanders hopen allemaal dat wij aan het eind van ons Latijn zijn, maar dat zijn we nog lang niet. Natuurlijk heeft dat ook met tactische en technische redenen te maken, waardoor de tegenstander veel moet investeren. Het zou fijn zijn als de fans erbij kunnen zijn als we het kampioenschap vieren, al ga ik daar natuurlijk niet over.”

FC Twente-FC Utrecht · 38 minuten geleden

46′ De bal rolt weer bij het duel tussen Twente en Utrecht.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

Rust! Nog geen doelpunten halverwege in het duel om de belangrijke vierde plaats in de Eredivisie. De beste kansen zijn voor Vitesse, waar Openda het vizier nog duidelijk niet op scherp heeft staan. Berghuis miste een enorme mogelijkheid voor Feyenoord door vrij voor het doel naast te schieten.

FC Twente-FC Utrecht · één uur geleden

Rust! Het rustsignaal klinkt in Enschede, waar de thuisploeg op een 1-0-voorsprong staat. Danilo maakte in de 28e minuut het enige doelpunt tot nu toe.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

45′ Openda mag zich toch wel serieus achter de oren krabben. De aanvaller van Vitesse krijgt opnieuw een vrije doortocht richting het doel van Bijlow, maar kan de keeper opnieuw niet passeren.

FC Twente-FC Utrecht · één uur geleden

Zijn de fans net op tijd terug in de Grolsch Veste? Het lijkt er haast wel op, want FC Twente (10) was hard op weg om het negatieve clubrecord van elf opeenvolgende thuisduels zonder overwinning in de Eredivisie te evenaren. Nu staan de Enschedeërs vlak voor rust op voorsprong.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

37′ Werk aan de winkel voor de medische staf van Feyenoord en Vitesse. Senesi en Bero knallen met de hoofden tegen elkaar en moeten allebei behandeld worden. Bij de Argentijnse verdediger van Feyenoord is ook zijn wenkbrauw gesprongen, waardoor hij ook een schoon shirt aan moet trekken.

FC Twente-FC Utrecht · één uur geleden

Hoewel hij het zicht op de topscorerstitel in de Eredivisie na de winter heeft zien verdampen, brengt Danilo zijn totaal dit seizoen voor FC Twente op het fraaie aantal van vijftien doelpunten.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

35′ Knullig balverlies van Diemers op het middenveld. Tannane profiteert en brengt Onana in stelling, waarna Bijlow niet voor het eerst vanmiddag de Belg van scoren weet af te houden.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

30′ Wat kreeg Berghuis zojuist een enorme kans om de score te openen. De aanvoerder duikt na een voorzet van Senesi op voor het doel van Vitesse, maar lijkt er zelf van te schrikken en schiet wild naast.

FC Twente-FC Utrecht · één uur geleden

28′ GOAL FC Twente! 1-0

Tot enthousiasme van het publiek opent de thuisploeg de score. Danilo, wiens productie na de winterstop behoorlijk is opgedroogd, tikt van dichtbij raak na een voorzet van Narsingh.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

Het verschil tussen Vitesse en Feyenoord is twee punten in het voordeel van de Arnhemmers, die momenteel vierde staan. Die plek geeft aan het eind van de rit recht op een Europees ticket, terwijl de nummer vijf daar nog voor moet strijden via de play-offs.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

21′ Weer krijgt Openda vanuit de omschakeling de kans om Vitesse op voorsprong te zetten. Bijlow reageert attent bij een schot van de Belg in de korte hoek.

Feyenoord-Vitesse · één uur geleden

12′ Het balbezit is voor Feyenoord in de openingsfase, al zorgt Vitesse uit de counter voor het meeste gevaar. Eerst stelt Wittek Bijlow op de proef, waarna ook Openda op de keeper van de Rotterdammers stuit.

Ajax-AZ · één uur geleden

Klaassen: ‘Als dit nog misgaat, dan stop ik’
Davy Klaassen weet dat Ajax zich dankzij zijn twee goals tegen AZ nu echt mag gaan opmaken voor de 35e landstitel. “Als dit nog fout gaat, denk ik dat ik stop met voetballen”, zegt hij tegen ESPN. “AZ is een goede ploeg en ze speelden in de eerste helft onder onze druk uit, maar na rust waren wij heel sterk en toen kwamen zij er niet meer uit. Ik heb eigenlijk altijd het idee dat we fitter zijn dan de tegenstander, ook vandaag weer.”

FC Twente-FC Utrecht · 2 uur geleden

1′ Ook in de Grolsch Veste ziet het publiek de bal rollen. Voor beide ploegen is plaatsing voor de Europese play-offs de inzet.

Feyenoord-Vitesse · 2 uur geleden

1′ Ook in de Kuip kon je een spel horen vallen tijdens de minuut stilte voor Willy van der Kuijlen. Feyenoord en Vitesse zijn begonnen aan het duel, met als voorlopige inzet de belangrijke vierde plaats in de Eredivisie.

Ajax-AZ · 2 uur geleden

Stengs: ‘Blijven knokken voor tweede plaats’
Calvin Stengs denkt dat er voor AZ meer in had gezeten als de ploeg op de belangrijke moment scherper was geweest. “We  kregen ruimte en hebben ook kansen gecreëerd”, zegt de aanvaller bij ESPN. “Die moet je dan ook wel benutten. Dat deden we niet en dat reken ik ook mezelf aan. Het gaat om de details. Na die goal hebben we helemaal niks meer gedaan. Ik weet niet hoe dat kan, we konden geen druk meer zetten. Dan moeten we nu maar blijven knokken voor de tweede plaats.”

Ajax-AZ · 2 uur geleden

Ajax is met 12 punten voorsprong en een positief doelsaldo van 33 goals ten opzichte van PSV officieus kampioen. Officieel heeft de club volgende week aan één punt genoeg om de 35e landstitel te veroveren. Of puntenverlies van PSV.

De stand:
1. Ajax 30-76 (89-21)
2. PSV 30-64 (65-30)
3. AZ 30-61 (66-40)

Ajax-AZ · 2 uur geleden

Afgelopen! Ajax wint met 2-0 en is officieus kampioen van Nederland.

Na de bekerwinst van vorige week heeft Ajax nu ook de 35e landstitel voor 99,9 procent zeker op zak. Davy Klaassen zorgt er met twee doelpunten voor dat de topper tegen AZ in Amsterdams voordeel wordt beslist.